Prešov si pripomenie udalosti 17. novembra

11.11.2009 Prešov

Radnica spolu s Prešovskou univerzitou pozýva obyvateľov mesta, študentov a všetkých, ktorí si uvedomujú dopad novembrových udalostí spred 20 rokov, na slávnostnú spomienkovú slávnosť pri príležitosti 20. výročia ...
Vo štvrtok 12. novembra 2009 o 15:00 bude súčasťou kultúrneho programu v areáli Prešovskej univerzity na Ul. 17. novembra odhalenie sochy, ktorá nesie pracovný názov „Pamätník nežnej revolúcie“.

„Pamätník nežnej revolúcie“ alebo „Prešovská sloboda“ je názov pôvabnej zliatinovej sochy, korá bude zdobiť študentský areál na Ul. 17. novembra. Ide o plastiku ženy s krídlami v tvare písmena „V“, ktorá má byť symbolom víťazstva nad neslobodou a pamätníkom na tzv. nežnú revolúciu, ktorá v bývalom Československu zapríčinila pád 40-ročného totalitného režimu.
Vo štvrtok 12. novembra 2009 o 15.00 sochu slávnostne odhalia zástupcovia Prešovskej univerzity a mesta Prešov, ktoré realizáciu tohto umeleckého diela zafinancovalo sumou 56 220 €. Autorom návrhu i realizátorom sochy je Mgr. Art Jaroslav Drotár.

Prešov si novembrové udalosti pripomenie tiež viacerými koncertami. V pondelok 16. novembra sa v prešovskom Véčku uskutoční koncert s názvom \"20 rokov po... \", na ktorom sa predstaví undergroundová hudobná legenda Plastic People Of The Universe. Ďalším podujatím bude šachový turnaj akademikov o Putovný pohár dekana Fakulty humanitných a prírodných vied PU v deň výročia.
V stredu 18. novembra pripravuje PKO a Nadácia otvorenej spoločnosti besedu o novembrových udalostiach spojenú s koncertom Jana Kryla, príbuzného pesničkára Karla Kryla, Eda Klenu a Viktórie Olejárovej.

Katarína Pirohová
hovorkyňa primátora mesta
 

Vyberte región